Wij houd u graag op de hoogte van het laatste nieuws

Benieuwd naar de laatste nieuwtjes over economie, ruimte en de nieuwste technologische ontwikkelingen? Wij zetten het belangrijkste nieuws voor jou op een rij.

Inspirerende bijeenkomst van het E&R Project ‘Van Ziekenhuis 2018 naar Gasthuis 2025’. Op 21 juni 2018 waren we te gast in Rotterdam, bij het Sint Franciscus & Vlietland Gasthuis, om ons te laten informeren over de allerlaatste mogelijkheden op het gebied van Big Data & Artificial Intelligence.

Het mag duidelijk zijn dat de huidige dokter verzuipt in Big Data, hoe voorkomen we dat de dokter en de patiënt een data infarct op lopen door Big Data en Artificial Intelligence slim en verantwoord in te zetten voor betere zorg? We lieten ons tevens informeren door deskundigen van Siemens Healthineers en Healthplus.ai  hoe over Big Data en Artificial Intelligence ingezet kan worden. Welke invloed heeft Big Data en Artificial Intelligence op ziekenhuisvastgoed? Biedt Big Data en Artificial Intelligence de kans om de productiviteit per vierkante meter ziekenhuisvastgoed aanmerkelijk te verhogen waardoor huisvestingslasten minder zwaar drukken op de exploitatie van ziekenhuizen.

Vragen die centraal stonden bij de bijeenkomst waren:

  • Wat kan Big Data en Artificial Intelligence de zorgvrager en de zorgverlener brengen?
  • Wat zijn de organisatorische voorwaarden om met succes Big Data en Artificial Intelligence in de zorg te praktiseren?
  • Profiteren van Artificial Intelligence met minimale financiële offers en -risico’s met een zo hoog mogelijke kans op acceptatie, inpassing en succes.

Tijdens de presentaties werd de dialoog gevoerd over o.a. de manier waarop er tegen Artificial Intelligence & Big data aangekeken wordt. Het gremium is het er mee eens dat de blik op de dag, ná morgen gevestigd moet zijn. Uit het verleden leren (SOY) is louter om valkuilen te voorkomen, echter de focus is op de toekomst gericht.

Zoals Roland Goetgeluk van Game Solution Lab zegt: “We zijn op zoek naar dromen, niet naar preferenties, dat is dom!”. Business is shaken but not stirred, op externe invloeden kan je geen invloed hebben, maar je kan ze wel grijpen. De zorgsector verandert structureel. We gaan naar een Value Based Healthcare methodiek, een gasthuis van de toekomst wordt qua dienstverlening veel meer “opgeknipt” in een proces met verschillende facetten. Tijdens dit proces blijf je steeds ‘engaged” met input naar het moment van de daadwerkelijke (zorg)ingreep, en daarna de nabehandeling of nazorg. Het gasthuis is daarmee een concept van beleving geworden, met andere vormen qua praktische invulling. Dat het ziekenhuisbed overal kan staan, is daarbij 1 voorbeeld. Klik hier voor het filmpje Moonshot Innovation.

Vanuit Siemens wordt steeds meer een Total Solution aangeboden, op maat en Value Based. Bas gaf aan dat er weerstand is met betrekking tot Artificial Intelligence en Big Data, het vraagt een gedragsverandering qua invulling van de kennis en skills die anders gaat worden dan de huidige rollen & functies. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug bij de analyse van “data behind Images”: bij de interpretatie van de plaatjes zijn nog steeds echte mensen nodig. Het dient de maatschappij een groter belang om Artificial Intelligence & Big Data in te zetten. Het levert klinische uitmuntendheid op, is financieel winstgevender en geeft operationele efficiëntie. Maar ook de voorspellende waarde in de zorg, data zonder silo’s en dat alle kennis met elkaar verbonden kan worden, dat is een grote meerwaarde. Daardoor is meer precisie in medicijnen mogelijk, de zorglevering is op maat hetgeen resulteert in betere patiënt beleving en minder psychische schade. Klik hier voor meer uitleg in het filmpje van Siemens eHealth Solutions.

Olivier van Healthplus.ai gelooft dat AI voor mensen, patiënten, professionals grote voordelen biedt in het incorporeren van Artificial Intelligence in het beslissingsproces gelooft dat het mensen, patiënten & professionals, grote voordelen biedt om AI te incorporeren in het beslissingsproces. In de kosten en aanpak kunnen veel efficiency slagen gemaakt worden als Artificial Intelligence  wordt ingezet om met behulp van zelflerende algoritmes de patiënt en maatschappij beter te bedienen. Te denken valt aan infectie diagnoses, hergebruiken van bestaande data waardoor een Proof of Concept (PoC) al voor 80% accurate is. Denk bijvoorbeeld aan een blueprint voor operaties, waardoor de chirurg al een voorstel krijg voor een aanpak of het kunnen voorspellen van chronisch hartfalen. Maar ook in de pathologie is de overflow van informatie makkelijker te vertalen om het diagnosticeren makkelijker wordt. Dit alles wordt samen met partners met behulp van een PoC gerealiseerd door samen in R&D te investeren om zodoende de schaal van de impact wereldwijd te vergroten. Met andere woorden Artificial Intelligence en Big Data zijn geweldige tools om uiteindelijk top hospitality voor mens en maatschappij te bewerkstelligen.

De afzonderlijke presentaties zijn te down loaden door op onderstaande regels te klikken:


Met innovatieve groet, Monique Toonen | Expert Geluk & Sfeer (eindredactie roadmap)

Inspiratie nodig? Kom langs op één van onze E&R Rondetafel bijeenkomsten!
Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag met veel interactie en kennisdeling. Langs deze weg bedanken wij nogmaals onze gastheren Richard Broekhuijsen & Peter Eisinga (beiden Sint Franciscus & Vlieland Gasthuis). Eveneens dank aan Roland Goetgeluk (Games for Health Europe), Bas Idzenga (Siemens Healthineers) en Olivier Povel (Healthplus.ai) voor het delen van hun expertise en bevlogenheid over de waarde van Big Data & Artificial Intelligence.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een serie E&R Rondetafel bijeenkomsten ‘Van Ziekenhuis 2018 naar Gasthuis 2025’. De tijdens de bijeenkomst gegeven input wordt opgenomen in de gelijknamige E&R Roadmap die projectgroep leden als naslagwerk ontvangen. De eerstvolgende E&R Rondetafel bijeenkomst staat gepland op donderdagmiddag 27 september 2018. Wilt u één van de bijeenkomsten bijwonen? Meld u zich dan aan via de site

Heeft u vragen over dit project en/of wilt u deelnemen? Dan kunt u contact opnemen met Ashna Hoelasie – +316-12767057 – a.hoelasie@economie-ruimte.nl

MENU