Wij houden u graag op de hoogte van het laatste nieuws

Benieuwd naar de laatste nieuwtjes over economie, ruimte en de nieuwste technologische ontwikkelingen? Wij zetten het belangrijkste nieuws voor jou op een rij.

 

3D printen van voeding bij Zorgwaard

3D printen van voeding bij Zorgwaard De Hoeksche Waard

Big data

Big data

Food & Hospitality

Food & Hospitality

De nieuwe economie – Hoe gaat de technologie de wereld veranderen en wat betekent dit voor jou?

De nieuwe economie – Hoe gaat de technologie de wereld veranderen en wat betekent dit voor jou?

 

Boek: Briljante Business Modellen in Food

Op 28 november jl te gast bij Zorgwaard ze gastheer Ad Verhagen van Zorgwaard waar we spraken over:

 

Voortgang van de innovatie challenge 3D printen van voeding om eten weer lekker te maken voor mensen met slik en smaakproblemen.

Zorgwaard wil graag zorg verlenen vanuit de overtuiging dat ieder mens gelijk is en dat wij naar onze naasten willen omzien. Bij Zorgwaard is het welzijn van de cliënt het uitgangspunt, ook (en juíst) ten aanzien van voedsel. Daarom presenteren de koks iedere maaltijd als een restaurant-maaltijd en voor cliënten waarvan hun smaak (tijdelijk) veranderd is, passen zij de maaltijd zo aan dat de cliënten toch lekker eten.

De Hoeksche Waard is hét landbouwgebied bij uitstek en staat open voor innovaties die goed is voor landbouwers tot aan de consument. Werken aan een meer duurzame landbouw, circulaire landbouw en een landbouw en voedingssector die niet bang is om nieuwe ‘sleuteltechnologieën’ in te zetten. Het initiatief van Zorgwaard om eten lekkerder te maken door deze 3d te printen is dan ook een welkom initiatief.

Ad Verhagen sprak ons bij over de gemeentelijke initiatieven van de gemeente Hoeksche Waard om hem te helpen in het vinden van partners die ook willen aanhaken bij deze fantastische ontwikkeling. Samen kunnen we dit echt tot een groot succes maken!’. Landbouw en ondernemen doe je samen.

 

Big data, AI en IoT

Hoe kunnen wij de keten van data mbt de patiënt over voeding uitbreiden tot in de keuken? Hoe gaan we het regelen dat er bij een verandering qua voeding dit direct doorgevoerd kan worden in de receptuur, bestellingen ed zonder dat we daar handen voor aan het werk moeten zetten.

 • Wat kan big data, AI en IoT ons brengen om koken nog efficiënter, leuker te maken en voor de consument spannender en voedzamer?
 • Big data gaat over toenemende snelheid, hoeveelheid en variatie aan data
 • Met artificiële intelligentie (AI) kunnen patronen ontdekt worden die tot nieuwe inzichten leiden om processen efficiënter in te richten en hogere toegevoegde waarde te leveren
 • Processen kunnen sneller georganiseerd worden met in zet van censoren, IoT waar afwijkende waarnemingen direct in acties kunnen worden omgezet.
 • Door big data, AI en IoT gecombineerd met Geo-data ontwikkeld nieuwe business zich via de lijn van platform economieën (zie het boek: De nieuwe economie – Hoe gaat de technologie de wereld veranderen en wat betekent dit voor jou?).

 

Lekker, gezellig en gezond eten in de zorg! door Jeroen Krielaart van Care Culinair.

De basis voor goed gezondheid. Laat in de zorg het eten en drinken allereerst zo lekker en gezond mogelijk zijn. Zodat de kans dat bewoners goed eten zo groot mogelijk wordt gemaakt.

De zorg staat voor grote uitdagingen. De voorspelde gevolgen van de vergrijzing worden in versneld tempo toe. Enerzijds trekt de vraag naar zorg steeds harder, zowel de hoeveelheid als de grootte. Het langer thuis laten wonen van ouderen lost het probleem maar ten dele op en creëert daarnaast nieuwe uitdagingen. Anderzijds wordt het aanbod van verzorgende relatief minder en neemt ook de gemiddeld kwaliteit af. Dit is niet alleen sterk merkbaar in de ouderenzorg: ook de ziekenhuiszorg en GGZ voelen de gevolgen.

 

De zorg is op zoek naar middelen om de spanning die door deze ontwikkelingen ontstaat te laten afnemen. In deze context is toenemende aandacht voor de basis van goede zorg: gezondheid begint bij goed eten. Ondervoeding speelt een grote negatieve rol in de Nederlandse zorg: de kosten als gevolg hiervan worden geraamd op zeker 1,8 Mrd €. Zeker is dat de impact nog groter is, als je afgeleide kosten voor medicijngebruik meeneemt of bijvoorbeeld de gevolgen voor de vraag op de toch al gespannen arbeidsmarkt.

Care Culinair wil een bijdrage spelen in het verlichten van de spanning die hierdoor ontstaat, door praktisch en doelgericht zorgorganisaties te ondersteunen met het daadwerkelijk realiseren van lekker, gezellig en gezond eten en drinken. Zodat cliënten en patiënten beter eten en de kans op ondervoeding kleiner wordt, door te helpen dat risico al in een vroeg stadium te kunnen vaststellen en preventief te kunnen handelen. Zodat zorgmedewerkers beter getraind en doelgerichter in een fijne werkomgeving lekker, gezellig en gezond eten en drinken kunnen realiseren. Door zorginstellingen te helpen met het praktisch en gericht opleiden van nieuwe medewerkers. Dit is de missie en core business van Care Culinair.

Care Culinair heeft een productmodules ontwikkeld om zorginstellingen hiermee te helpen en medewerkers met bijvoorbeeld Koken is Leuk! en coaching on the job bij te staan om te zorgen dat de visie en plannen ook uitgevoerd blijven worden zoals ze bedoeld zijn. Wij brengen de situatie in kaart, meten de resultaten en maken een plan van aanpak hoe de gewenste verbeteringen in de praktijk uitgevoerd en behouden kunnen worden.

 

Om te lezen: Briljante Business Modellen in Food

De wereldbevolking groeit, het klimaat staat onder druk. Voeding is het wereldvraagstuk van de toekomst! Laat je inspireren door de twintig cases van organisaties beschreven in het boek briljante business modellen in food die gezond en duurzaam eten betaalbaar en schaalbaar maken. Met lessen die je zó in je eigen bedrijf kunt toepassen.

 • Boeren en ingrediënten
 • Productie en verwerking
 • Distributie en verkoop
 • Koken en bereiden
 • Eten en cultuur

 

Het boek bestaat uit twee delen:

Deel I: kader briljante businessmodellen in food, met aandacht voor:
Disruptie en businessmodelinnovatie

Baanbrekende oplossingen in werelden van vraag, aanbod, schaarste en overvloed
Disruptieve technologie en de opkomst van nieuwe businessmodellen
Maatschappelijke uitdagingen en technologieën voor businessmodelinnovatie in food
Uitdagingen en groeipaden naar briljante businessmodellen in food

Wat zijn de fundamenten van een briljant businessmodel?
Met aandacht voor: visie, positionering, wat is een businessmodel?, marktsegmenten, waarde voor de klant. Levering en operatie

Waardecreatie en totaalkader met aandacht voor waardecreatie voor alle stakeholders, conceptueel kader en fasering en toets op briljantheid: Zelfassessment businessmodellen in food

Deel II: cases briljante businessmodellen in food. Beschrijvingen van aansprekende praktijkvoorbeelden: Boerenbedrijf Van den Heiligenberg, Glastuinbouw in het Westland, Nu al schaalbaar én gezond: Olam en Chapul. Haring kaken, Unilever, Hampton Creek, Amul, Intermarché, Whole Foods Market, Aarstiderne etc.

Samenvattende lessen voor het creëren van briljante businessmodellen in food

 • Waarom? De visie en merkpositionering: Doe ik de juiste dingen?
 • Hoe? Het businessmodel: Doe ik dit op de juiste manier?
 • Wat? De waardecreatie: Creëer ik relevante waarde?
Meer weten: Voor meer informatie over het onderwerp ‘Voeding, duurzaam & gastvrijheid 2025’ voor koplopers kunt u contact opnemen met Tjebbe Will | algemeen programma manager, +316-48479505 | tjebbe.will@blue-turtles.com |

#innovatie #voeding #duurzaam #circulair

@EconomieRuimte @GemeenteraadHw @zorgwaard @tjebbefwill @CareCulinair

 

MENU