Wij houden u graag op de hoogte van het laatste nieuws

Benieuwd naar de laatste nieuwtjes over economie, ruimte en de nieuwste technologische ontwikkelingen? Wij zetten het belangrijkste nieuws voor jou op een rij.

Kunstmatige belichting als kopie van de zon

HET PROBLEEM

Elke tuinder streeft ernaar om jaarrond hetzelfde gewas te kunnen kweken. Echter is hij hiervoor grotendeels afhankelijk van de zon en de hoeveelheid licht die het gewas kan krijgen. Wanneer er meer belicht moet worden door een gebrek aan zonlicht heeft dit altijd een negatieve invloed op het gewas, ten opzichte van de tijd waarin zonlicht meer aanwezig is. Inmiddels zijn vele belichtingstechnieken de afgelopen jaren getest, maar vrijwel geen techniek biedt de gewenste resultaten. Technieken zijn niet geschikt voor het (type) gewas of bieden niet de verbetering zoals wordt beloofd.

 

De grootste uitdaging voor belichtingsproducenten is het bieden van een product dat breed toepasbaar is, eenvoudig te gebruiken en te besturen is, eenvoudig te vervangen is in de huidige installatie en bijdraagt aan het werkcomfort van medewerkers.

WAT IS HET?

Rofianda heeft in samenwerking met Seoul Semiconductor een led chip ontwikkeld welke qua samenstelling gelijk is aan de zon. Het witte licht dat door het armatuur wordt uitgestraald bevat alle golflengtes, waaronder blauw: groen: rood in de 1:2:2 samenstelling. Daarnaast bevat het licht ook 0,5% UV-A en 7% ver-rood tot 780nm.

Wilt u meer informatie over onze showcases?

 

DE BELOFTE

Dankzij de samenstelling van de chip is het armatuur geschikt voor elk gewas dat de beste groeicurve kent onder zonlicht. Aangepaste recepten op gewas en ras zijn niet langer nodig, enkel de gewenste micromol opbrengst dient bepaald te worden. De armaturen worden standaard dimbaar uitgevoerd zodat ten alle tijden het lichtniveau kan worden aangepast aan groeistadium en/of externe invloeden zoals zonlicht toetreding. De belichting is geschikt voor elk groeistadium en kan zowel gebruikt worden in de glastuinbouw, vertical/urban farming, onderzoeksinstellingen, algenkweek en in de kweek van medicinale cannabis.

 

Daarnaast zijn de armaturen eenvoudig te installeren en vaak ook te gebruiken op bestaande besturingssystemen. Dankzij de lichtkleur is het ook voor de mensen prettig werken. Zij kunnen het gewas beter beoordelen, zien afwijkingen makkelijker en het licht heeft geen negatieve invloed op het welzijn of de gezondheid.

HET BEWIJS

Inmiddels wordt de belichting al in verschillende situaties toegepast. Zo hebben wij inmiddels ervaring met sla, verschillende kruidenplanten, paprika, komkommer, medicinale cannabis, algen, papaya, orchideeën en bananen. Waarbij afwisselend gebruik wordt gemaakt van (natuurlijk) daglicht-loze ruimtes, zo wordt de belichting ook toegepast in vertical farming en weefselkweek projecten. Vanuit deze bedrijven komen positieve geluiden over groeisnelheid, doorlooptijd, weerbaarheid en kwaliteit verbeteringen.

VOOR MEER INFORMATIE

www.rofianda.nl

Bent u geïnteresseerd? Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Ronald Gronsveld

Email: r.gronsveld@rofianda.nl

Tel. nr: +31(0)6-34828405

 

MENU