Wij houden u graag op de hoogte van het laatste nieuws

Benieuwd naar de laatste nieuwtjes over economie, ruimte en de nieuwste technologische ontwikkelingen? Wij zetten het belangrijkste nieuws voor jou op een rij.

In deze aflevering van de rubriek Koploper in Beeld vertelt Ronald Gronsveld, eigenaar van Rofianda BV over zijn showcases betreffende industriële verlichting en plantengroei verlichting.

E&R is de sector overstijgende netwerkorganisatie waar opdrachtgevers en leveranciers elkaar ontmoeten om slimme oplossingen toe te passen die als showcase inspireren. Wij geloven dat gepassioneerde mensen vanuit verschillende achtergronden de wereld sneller kunnen verbeteren.

Ronald Gronsveld maakte een kopie van de zon
“Met mijn verlichting wil ik de voetprint van de aarde verkleinen”

vertical farming

Het is Ronald Gronsveld, eigenaar van Rofianda B.V., gelukt om een kopie van de zon te maken. “Met mijn verlichting wil ik de voetprint van de aarde verkleinen”, vertelt hij vol passie. “Dat doe ik onder meer door het mogelijk te maken om voedselgewassen te kweken op locatie. Daarnaast zorgt mijn verlichting er onder meer voor dat het bioritme van mensen en dieren niet wordt verstoord, ook als ze de hele dag binnen moeten zitten.”

Door Ingrid Rompa

Ronald is afgestudeerd in de bioprocestechnologie. “Na mijn studie ben ik begonnen bij een Japanse multinational als product specialist Fermentatietechnologie. Ik ben daar toen ook doorgegaan met het klimatologische gebeuren. Dat ging vooral over plantengroeisystemen voor de universitaire wereld. Ik werkte internationaal en bouwde al snel een naam op.”

Op een gegeven moment vroegen de Universiteiten Leiden, Groningen en Utrecht hem om hun volledige klimaatsystemen te ontwikkelen voor de faculteit Biologie. “Dat behelsde de klimaatkamers waarin alles werd gekweekt waarmee zij proeven deden. Die projecten waren best groot en ze duurden in totaal twee jaar. Dat was ook het moment dat ik voor mezelf ben begonnen en ik Rofianda B.V. heb opgezet.”

Het idee voor de industriële verlichting is ontstaan toen een professor hem de vraag stelde: ‘Als dit lampje zo goed is voor plantjes, waarom dan niet voor mij’? “Ja, toen ben ik met mijn biologie-achtergrond serieus gaan nadenken over wat er met mensen gebeurt die onder een lamp zitten”, knikt hij. “Ik ben onder meer naar de dynamiek gaan kijken: hoe reageren ogen en hersenen op licht, en wat doet dat met je biologische huishouding. Dan blijken er opeens heel veel mankementen aan de verlichting te zijn zoals die heden ten dage wordt gevoerd.”

Samenwerking
Zeven jaar geleden is Ronald een samenwerking aangegaan met firma Seoul in Korea. “Dat is het één na grootste bedrijf ter wereld in het bouwen van led-puntjes. Zij waren destijds bezig met dezelfde visie als ik, en toen hebben we de handen ineengeslagen. Ik heb mijn kennis gedeeld over hoe zonlicht er in de vorm van een lamp uit moet zien en waarom. En zij hebben mij de ruimte gegeven om dat samen op te zetten. Uiteindelijk waren wij in 2018 het eerste bedrijf ter wereld dat een lamp had ontwikkeld die daadwerkelijk zon spectraal licht gaf van UVA tot en met infrarood. In 2019 wonnen we op de led-expo de Innovatie Award, als bedrijf dat met de beste led-technologie aan de gang is.”

De verlichting geeft planten en dieren hun natuurlijke gedrag terug, vertelt Ronald. “Het laat paarden bijvoorbeeld sneller herstellen na een fysieke inspanning. We werken op een heel hoog niveau in de paarden-, de varkens- en koeiensector. In de industrie kijken we sterk naar de ergonomie, zodat werknemers zo min mogelijk fysieke inspanningen moeten doen, zich happy voelen en het ziekteverzuim naar beneden gaat. En bij mensen die last hebben van een verstoord bioritme bootsen we de ochtend- middag- en avondzon na. Bijvoorbeeld wanneer ze dag- en nachtdiensten draaien of bij mensen met dementie.”

De lampen worden ook gebruikt bij Indoor Farming; onder andere in de kassenbouw en bij aardappelkweek. “Ik wil heel graag de voetprint van de aarde verkleinen, maar daarnaast – en dat is misschien een Utopie – zou ik iedereen ter wereld willen voorzien van vers eetbaar materiaal met behulp van onze lampen. Dat is echt een grote wens van mij.”

Ronald Gronsveld, eigenaar van Rofianda BV (fotocredits: GroentenNieuws)

(fotocredits: GroentenNieuws)

Ronald Gronsveld, eigenaar van Rofianda BV

MENU