Wij houden u graag op de hoogte van het laatste nieuws

Benieuwd naar de laatste nieuwtjes over economie, ruimte en de nieuwste technologische ontwikkelingen? Wij zetten het belangrijkste nieuws voor jou op een rij.

Proof of Concept Vergroening Bedrijventerrein

HET PROBLEEM
Een van vele mogelijke maatregelen om klimaatveranderingen op (oude) bedrijventerreisen te bestrijden is ‘vergroening’. Deze variant van klimaatadapatie is onderbelicht en biedt ongekende meerwaarde.

WAT IS HET
Lokaal bijdragen aan klimaatadaptatie wordt bereikt door steen of beton te vervangen door bomen, struiken, buitenplanten en eventueel waterpartijen.

Vergroening in de openbare ruimte is het aandachtsgebied van gemeenten. Collectieven van ondernemers zijn aanspreekbaar op vergroenen van het eigen terrein.

In beide gevallen zijn er veel partijen betrokken bij de planning en realisatie. ClimateMatters voorziet in een netwerkregisseur met deskundigheid over de materie.

Wilt u meer informatie over onze showcases?

DE BELOFTE
Het effect is een meer gewaardeerde en gezonde omgeving voor werknemers, klanten en passanten.

Maar bovenal een direct effect op hittestress, wateroverlast of vervuilde lucht. Bijkomend effect is het toelaten van biodiversiteit, lokale afname van CO2 en fijnstof en toename van zuurstof.

HET BEWIJS
De stichting ClimateMatters voelde (2018) de noodzaak om een voorbeeld te stellen waarbij werd aangetoond dat ook bij een collectief van private bedrijven een vergroeningproject haalbaar is.

ClimateMatters vond een geschikt deelgebied, het MAAK-terrein om een proof of concept te starten. In nauwe samenwerking met lokale ondernemers werd een parkeerplaats voor ruim 30 auto’s omgetoverd tot een miniparkje.

De stappen hiertoe omvatten een drietal informatie- en participatierondes waar inbreng en keuze uit het bedrijvencollectief leidend waren. Daarna werden afspraken gemaakt over benodigde materialen, zoals voor de aanleg van wallen, aarde en planten.

In drie weekend-dagen werd het merendeel van de tuin aangelegd. Het succes kan verklaard worden door: betrokkenheid van de ondernemers in alle fasen van het project, kosten zo laag mogelijk houden en vooral ook gemeente en parkmanagent betrekken.

 

Conclusie is dat (gedeeltelijke) vergroening van klassieke bedrijvenparken goed mogelijk is. Werkenden en bezoekers waarderen groene rustplaatsen, vinden er verkoeling en ontspanning.

Ongeacht of het nu gaat om publiek of privaat beheerd terrein, sleutel voor succes is verbondenheid en inspraak bij betrokken partijen. Daarnaast is een aansprekende coördinator essentieel om te communiceren tussen alle betrokken partijen.

VOOR MEER INFORMATIE
https://climatematters.nl/klimaatadaptatie-een-zakelijk-belang/

Bent u geïnteresseerd? Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Roel Cremer | Medeoprichter ClimateMatters | 

Email: roel.cremer@climatematters.nl

Tel. nr: +31 (0)6 290 70 210

Roel Cremer | Medeoprichter ClimateMatters | Adviseur, vertrouwenspersoon bij Everybody Groep

 

 

MENU