Wij houd u graag op de hoogte van het laatste nieuws

Benieuwd naar de laatste nieuwtjes over economie, ruimte en de nieuwste technologische ontwikkelingen? Wij zetten het belangrijkste nieuws voor jou op een rij.

Inspirerende bijeenkomst van het E&R Project ‘Wonen 2025’ over nieuwbouw en renovatie van woningen zonder aardgasaansluiting.

  • Energietransitie – slimmer in ‘nul-op-de-meter’ om de energielasten voor bewoners nog meer te verlagen en om uitstoot van CO2 in het kader van het Energieakkoord
  • Energietransitie – verschuiving van de belasting op elektriciteit naar belasting op gas – CO2 heffing en vliegbelasting?
  • Energierekening omlaag met allen isoleren helpt alleen als bewoners zuinig met energie omgaan – woningcorporaties zetten energiecoach in om bewoners bewust te maken over hun energieverbruik

We waren bij FidesWonen te gast in Middelharnis, om ons te laten informeren over hun Nul-Op-De-Meter aanpak. Onze gastheer Gert Jan van der Valk, bestuurder, informeerde ons over de geschiedenis van FidesWonen en als over hun Nul-op-de-meter aanpak voor een comfortabel en duurzaam huis voor nu straks en later dat aansluit op de duurzaamheidsambitie van Goeree-Overflakkee. In 2020 verwacht het eiland ruim te kunnen voorzien in haar eigen energiebehoefte. Om in de jaren daarna zelfs energie producerend te worden. Deze energieambities verbreden we de komende jaren richting een biobased/circulaire grondstoffen economie en we willen het natuurlijk kapitaal op het eiland behouden en versterken. Goeree-Overflakkee wil zich graag profileren als de duurzame proeftuin voor Nederland.

Er zijn twee ‘Nul-op-de-meter’ woningproject bezocht. Eerst bezochten we Kortevliet Dirksland, een nieuwbouw toegelicht door Jan Maliepaard van Fides Wonen. Nieuwbouwproject aanbesteed op basis van een vraagspecificatie (functionele uitvraag) in plaats inschrijven door bouwbedrijven op basis van een bestek. Het voordeel om op basis van een functionele uitvraag aan te besteden is dat het bouwbedrijf met zijn team de kans krijgt zijn kunnen in ontwerp en techniek maximaal te tonen. Het stimuleert bouwbedrijven innovatief te zijn en spoort aan tot efficiëntie.

Het tweede project, Nul-Op-De-Meter transformatie van bestaande woningen, in de Hyacintenstraat in Sommelsdijk kregen een nieuw ‘jasje’ en gaan zonder aardgasaansluiting verder. De nieuwe gevels werden tegen de bestaande gevel geplaatst, het nieuwe dak vol met zonnepanelen kwam over het oude dak, nadat de dakpannen en de schoorstenen waren verwijderd. Alleen voor de afwerking van de kozijnen en de installatie van de nieuwe aansluitingen gingen zij binnen aan de slag. Een bodembron van 120 meter diep zorgt voor verwarming. Het resultaat: de huizen verliezen nauwelijks nog energie en wekken meer dan voldoende op. Vandaar de naam Nul op de (energie)Meter! Een enorme operatie toegelicht door Eric Droogendijk, beleidsmedewerker en projectleider onderhoud – duurzaamheid van FidesWonen en Bart Deetman, projectleider Van Hazenberg. Zie onderstaand YouTube filmpje dat meer zegt dan woorden.

De discussie die volgde zoemden in op de haalbaarheid van de energietransitie waarbij kanttekeningen werden gezet bij het tempo van de energietransitie die de Overheid voor ogen heeft nu de bouw wordt geconfronteerd met een tekort aan personeel en bouwmaterialen die een prijsopdrijvend effect hebben en daardoor de betaalbaarheid van het Nul-Op-De-Meter maken van bestaande woningen wel erg moeilijk maakt. Wanneer de productie van Nul-Op-De-Meter woningen doorzet zou dat een prijs verlagend effect met zich mee kunnen brengen daar de opgedane erveringen mee genomen worden in het verbeteren van het Nul-Op-De-Meter aanpak. Daarnaast kunnen we op bouwmaterialen besparen als we inzetten op circulair bouwen.

Inspiratie nodig? Kom langs op één van onze E&R Rondetafelbijeenkomsten!

Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag met veel interactie en kennisdeling. Langs deze weg bedanken wij nogmaals onze gastheren Gert Jan van der Valk, Jan Maliepaard, Eric Droogendijk (FidesWonen) en Bart Deetman (Van Hazenberg) voor het delen van hun expertise en bevlogenheid over de Nul-Op-De-Meter aanpak goed voor comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een serie E&R Rondetafelbijeenkomsten ‘Wonen 2025’. De tijdens de bijeenkomst gegeven input wordt opgenomen in de gelijknamige E&R Roadmap die projectgroepleden als naslagwerk ontvangen. De eerstvolgende E&R Rondetafelbijeenkomst staat gepland op donderdagmiddag 29 november 2018.

Heeft u vragen over dit project en/of wilt u deelnemen? Dan kunt u contact opnemen met Jacqueline Mols | +31 6 132 686 71 | j.mols@economie-ruimte.nl

Wilt u één van de bijeenkomsten bijwonen? Meld u zich dan aan via de site.

MENU