Wij houd u graag op de hoogte van het laatste nieuws

Benieuwd naar de laatste nieuwtjes over economie, ruimte en de nieuwste technologische ontwikkelingen? Wij zetten het belangrijkste nieuws voor jou op een rij.

Realisatie van extreem geavanceerde machines staat centraal tijdens 1e E&R Campus Tour ‘Innovaties spotten’ 

“Binnen de Benelux kennen we vele studentcampussen die een broedplaats zijn voor innovatieve producten en diensten. Campussen zijn voor de leden van ons platform belangrijk om geïnformeerd én geïnspireerd te worden over innovaties en om contacten op te doen. Vandaar dat ik verheugd jullie te verwelkomen op onze eerste E&R Campus Tour ‘Innovaties spotten’, hier in de DreamHall van de TU Delft. Tijdens de rondleiding zullen jullie in contact komen met jonge onderzoekers die hun innovatieve voertuigen zullen toelichten. Het zou zomaar kunnen dat één van die innovatieve voertuigen past binnen je eigen (toekomstige) business, dus laat je vooral inspireren.” Aan het woord is Cees van Beukering, directeur van het platform. Deze nieuwe activiteit, de E&R Campus Tour ‘Innovaties spotten’, is een heel logisch vervolg op het onlangs geïntroduceerde InnovationSpotterplatform. Een nieuw initiatief van het Platform Economie & Ruimte. InnovationSpotter.com is in het leven geroepen om vraag en aanbod naar en van innovaties dichter bij elkaar te brengen. Het biedt ruimte voor innovaties in alle branches en vakgebieden, wereldwijd. En het gaat hierbij om zowel innovatieve producten als innovatieve services of oplossingen. Eén grote database waardoor leden van InnovationSpotter – overal en altijd, 24/7 – op de hoogte blijven van de laatste innovaties op hun vakgebied. Inclusief analyses van deskundigen. Alsmede analyses op profijt en risico’s per innovatie en terugverdientijd. Met direct toegang tot leveranciers/uitvinders. Een waardevol nieuw instrument wanneer je met nieuwe business aan de slag wilt.

Van droom naar D:DREAM
Na de introductie van Cees was het tijd voor het ‘echte’ werk, de kennismaking met D:Dream, de Delftse Dream Realization of Extremely Advanced Machines. (Eén van de bekendste ontwerpen hieruit voortkomend is wel de Nuna van het Nuon Solar Team, de zonneauto die al menige race op haar naam wist te zetten.) Erik den Boer, voormalig Dreamteamlid van het Solar Boat Team, verzorgde een rondleiding door de Dreamhall waar we ons konden vergapen aan de prachtige innovatieve ontwerpen. In deze Dreamhall werken ieder jaar 10 studententeams 13 maanden lang fulltime aan het realiseren van hun droom. Non-stop, 24/7. Hun studie onderbreken ze hiervoor; al hun tijd, aandacht en passie wordt hierin gestopt. Zo’n team bestaat soms wel uit 40 studenten. Jaarlijks vindt er een wisseling van studententeams plaats. Studenten kunnen zich voor het team van hun keuze aanmelden waarna er een selectieronde plaatsvindt. Erik: “Ieder nieuw team start vanaf scratch. Uiteraard is wel de kennis van voorgaande jaren beschikbaar, maar het ontwerp/voertuig moet door het nieuwe team helemaal zelf ontworpen en gebouwd worden.”

Tijdens de rondleiding maakten we nader kennis met de teams Forze Delft en het Human Power Team. Forze Hydrogen Electric Racing Team Delft is het high-tech waterstof raceteam dat zich sinds 2007 bezighoudt met de ontwikkeling van op waterstof aangedreven raceauto’s. Met als doel: schoon vervoer in de toekomst met puur water als enige uitstoot. Tijdens de Gamma Racing Day half augustus zullen zij in een race met raceauto’s met conventionele verbrandingsmotoren straks hun ‘tanden’ laten zien. Het Human Power Team is een studententeam dat sinds 2010 ieder jaar een speciale ligfiets, de VeloX, bouwt met als doel de grenzen van de menselijke potentie te verleggen. Hun doel dit jaar: het verbreken van het Wereldrecord voor vrouwen dat staat op 121,8 km (!) tijdens de jaarlijkse World Human Powered Speed Challenge in de Nevadawoestijn. Zeg maar de Formule 1-wedstrijd van de fietswereld.

Van beide teams konden we hun voertuig – waaraan ze ter plekke nog volop bezig waren – van dichtbij bezichtigen. En kregen we een uitgebreide toelichting op hun ontwerp, verloop van het project en te realiseren doelstellingen waaronder de komende challenges/races. Uiteraard was er gelegenheid tot vragen stellen.

The Tec Factory: beyond Dreamhall
“De huidige Dreamhall is te klein. We kunnen hierin plaats bieden aan maximaal 10 studententeams, maar er staan er nog zeker 6 aan de poort te trappelen. Bovendien willen we hier in Delft verder dan deze Dreamhall kijken, want de Dreamhall – gefaciliteerd door de TU – is slechts beperkt tot studententeams. We merken evenwel dat deze regio wemelt van de startups met innovatieve ideeën die niet altijd de juiste plek hebben om dit te kunnen realiseren. Daarom hebben we – samen met de huidige manager van de TU Dreamhall – het initiatief genomen tot The Tec Factory. Deze opent dit najaar haar deuren, in de Schiehallen. ” Aldus Peter de Vreede, oud-raadslid gemeente Delft en adviseur bij SSR Mainports. “The Tec Factory wordt een ‘state of the art’ faciliteit met de modernste machines. Een plek waar studententeams, startups en bedrijven uit het MKB gezamenlijk gebruik kunnen maken van het aanwezige machinepark. Een plek waar kennisinstellingen, bedrijven en overheden samenwerken aan technische innovaties. Bovendien een unieke mogelijkheid om maakindustrie naar Delft te halen of te behouden.” Als Platform Economie & Ruimte zullen wij de verrichtingen van dit initiatief nadrukkelijk volgen. Wij voorzien in het komende jaar een nieuwe trip richting Delft.

E&R Campus Tour ‘Innovaties spotten’

Deze bijeenkomst is de eerste in de reeks van E&R Campus Tour ‘Innovaties spotten’. Voor de volgende keer staat de Dutch Design Week in Eindhoven gepland, op woensdag 24 oktober 2018. Volgens kenners een niet te missen event wanneer je de verwondering van creativiteit en innovatie wilt beleven. Wilt u hieraan deelnemen? Meldt u zich dan snel aan via de site, want aan deze exclusieve E&R Campus Tour kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

Voor meer informatie

MENU